Vad händer i skolan i Coronatid?

Skolan är stängd och det råder utegångsförbud i Kenya mellan 7 på kvällen och 5 på morgonen. Övrig tid kan man röra sig fritt, åtminstone i provinsen Nyanza, där St Christine ligger. Men trots att eleverna inte får komma så är våra lärare på plats och arbetar varje dag med olika sysslor. De städar, gör trädgårdsarbete och har ett vaktschema för att inte skolan ska stå obevakad under dagen, innan nattvakterna kommer.

Myndigheterna besöker skolan och kontrollerar att ingen undervisning förekommer.

Tre av lärarna och två vaktmästare samlar ved på den nyplöjda odlingslotten bredvid skolan. Veden ska användas i köket när skolan så småningom kan öppna igen.
Skolan städas.
Trädgårdsarbete.
Myndigheterna, area-chiefen, besöker skolan och kontrollerar att ingen undervisning förekommer.
Area-chiefen på besök.

Rapport från St Christine med anledning av coronaviruset, april 2020

En kortfattad rapport från Kenya och St Christine school i Corona tider.

Informationen från  Kenya visar på cirka 80 bekräftat smittade av Coronaviruset och ett fåtal dödsfall.I Kenya är det utegångsförbud mellan kl. 7( kvällen ) och kl. 5( morgonen). Överträdelser bestraffas. Alla skolor, förskolor och universitet är stängda och undervisning ges i Primary schools via radioutsändning och för universitet online. I vår skola är det väldigt få vårdnadshavare som har tillgång till en radio eller en smartphone, så våra barn i skolan stannar helt enkelt hemma för närvarande. Utbildningsministeriet kommer troligen att förlänga skolåret den tredje terminen så att eleverna får ett senare sista lov. Det är stor oro bland eleverna i årskurs 8 som ska ta sin KCPE- examen i år. Odada och skolans ledning har haft möte med vårdnadshavarna till eleverna i årskurs 7 och 8. Alla har bidragit med 100 KES/ elev till examensläsning för att öka möjligheterna för eleverna att klara målen.

Alla anställda arbetar ändå med att finnas i skolans lokaler enligt ett veckoschema som skolledningen har presenterat. Dessutom finns naturligtvis vakterna på plats varje dag och natt.

Odada har lyckats med att få tillgång till en stor bit odlingsmark av Homa Bay County. Han har också sett till att man nu har sått majs och bönor som ska användas i köket den dag stängningen hävs och eleverna är tillbaka i skolan. Nicholas , som är biträdande rektor är skolans ansvarige person för detta . Man räknar med skörd om tre månader om det blir gynnsamt med regn och värme.

Även om skolan är stängd är det viktigt att stödja med bidrag varje månad eller en gåva.

Hälsningar till alla från skolans rektor Calvince Juma och från Odada.

/ Ulla Andersson Sturaeus, manager