Vår by i Kenya

IMG_0985

Kenya ligger i Östafrika, nästan mitt på ekvatorn. Invid Victoriasjön ligger staden Kisumu. Det är Kenyas tredje största stad.

Klicka på kartan för att förstora den.

Karta-över-Kenya m pil

 

 

 
Om man fortsätter 7 mil söderut, längs vägen mot Tanzania, så kommer man till byn Kabondo, och till vår skola, St Christine school.
Länk till Google maps:
https://goo.gl/maps/RpBrQZUHzYH2DSCN2374  Byarna i trakten består av små hus och hyddor, längs de många gånger branta bergssidorna med dalgångar där floder flyter fram.
Varje hem består i regel av flera hus eller hyddor med plats för flera generationer. Runt hemmen finns den brukade marken, planterad med majs, sojabönor, jordnötter eller sötpotatis. En get eller några hönor med kycklingar går omkring och letar mat
DSCN2315För lite eller för mycket regn kan spoliera skörden av majs som är basfödan och som ska räcka till många. Ett extra barn blir en mun till att mätta för familjen. Många barn får gå hungriga hela dagen. Kanske finns det lite sockerrör som tillfälligt kan lindra.
I den här trakten har AIDS skördat många offer bland unga kvinnor och män. Malaria är en annan vanlig sjukdom som just här är av en farligare variant.
IMG_0144
I husen finns många barn i alla åldrar. De barn som förlorat sina föräldrar får bo hos någon släkting, men har ingen hög status i familjen.
Skolgången blir det ofta si och så med. Barnen behövs som arbetskraft för enklare sysslor i hemmet och på åkrarna.
Det var de här barnen som Odada tänkte på när han berättade om sin dröm för Christine Svensson och Ulla Sturaeus.(Läs mer om föreningen.) Han ville att de skulle få bättre möjligheter till utbildning och inte som många andra ungdomar hamna i slummen i städerna.
Anyona-FC1

 

 

DSCN2376

 

DSCN2357

 

IMG_0165